Rehabcenter

Öppenvårdsrehab

För remittenter
En patient tränar på att hälla upp dricka i ett glas med en kanna. Patienten har en CI vante på den ena handen. En fysioterapeut sitter bredvid för att instruera och hjälpa till.

Vi erbjuder mCI-terapi

På vår öppenvårdsenhet Furuhöjden Rehabcenter erbjuder vi mCI-terapi. Inför deltagande i mCI-behandling görs en bedömning av din förmåga. Därefter beslutas om behandlingsformen är lämplig för just dig. Ofta behöver vi en remiss från din läkare om att inga medicinska hinder finns för den omfattande träningen. 

Bakgrund

Constraint-Induced Movement Therapy, förkortat CI-terapi är en behandlingsmodell som utvecklats för behandling av den svagare sidans arm och hand efter stroke eller annan hjärnskada. Den ursprungliga modellen innebär träning sex timmar per dag i två veckor.

Under ett par decennier har olika modifierade former av CI-terapi (mCI) studerats vetenskapligt. Forskningsstudier har utvärderat olika modifieringar av den ursprungliga formen. Även möjligheten att överföra CI-terapi på behandling av gång- och balansförmågan har studerats. Forskningsresultaten har överlag varit goda och mCI-terapi finns sedan ett 10-tal år på Socialstyrelsens prioriteringslista över effektiva behandlingar med vetenskapligt stöd.

Utmärkande för CI-terapi, både den ursprungliga modellen och de modifierade modellerna, är att man så långt som möjligt tränar endast den svagare sidan. Det är viktigt att träningen har en hög svårighetsgrad, är repetitiv och målinriktad samt att styrketräning ingår.

En kvinnlig patient ser sig i spegeln och tränar på att borsta håret. Hon har en CI vante på den ena handen. En fysioterapeut står bredvid och instruerar.

Behandling

Inför deltagande i mCI-behandling görs en bedömning av din förmåga. Därefter beslutas om behandlingsformen är lämplig för just dig. Ofta behöver vi en remiss från din läkare om att inga medicinska hinder finns för den omfattande träningen. 

Behandlingsperioden på Furuhöjden är 5 veckor. Du tillbringar 3 tim/dag i en grupp på 3–4 personer. Du får övningar att göra hemma under helgen och efter avslutad behandling får du ett hemprogram anpassat efter hur din övriga framtida träning är planerad. Varje dag tränar du efter ett individuellt utformat träningsprogram. Träningen planeras utifrån moment som är svåra att utföra för just dig och utifrån din målsättning. Daglig styrketräning ingår och oftast även töjning av strama muskler. Träningen anknyter så mycket som möjligt till vardagliga moment.

Före och efter behandlingen samt tre månader efter avslutad behandling, görs tester för utvärdering av behandlingsresultatet. Testproceduren tar en timme/gång.

En fysioterapeut visar en patient hur hon ska träna. Patienten sitter på en pilatesboll med en hantel i vardera handen.

mCI-terapi för arm och hand

Under behandlingsperioden förväntas du bära en vadderad vante på den starkare handen de tre timmarna du tränar hos oss. Tillsammans gör vi en bedömning om det är lämpligt att du även bär vanten i hemmet under behandlingsperioden. Vanten gör det svårt att klara uppgifter som du är van att klara med den starkare handen. Trots att det kan kännas besvärligt, bedöms det vara av betydelse för behandlingsresultatet att vanten används mest möjligt.

Det är viktigt att vanten tas av när du använder gånghjälpmedel och till exempel om du behöver hålla i ledstång i trappa. Din SÄKERHET och att du inte utsätter dig för ökad fallrisk är alltid viktigast.

Uppföljning av resultat

Före och efter behandlingen görs en rad fysioterapeutiska tester för att utvärdera behandlingsresultatet. Möjlighet finns också för ett tredje testtillfälle 3 – 6 månader efter avslutad behandlingsperiod. Testerna tar en timme per gång.

Praktisk information

Du behöver ha med dig inneskor, det går bra att lämna kvar skorna på mottagningen under behandlingsperioden. Sittplats och skohorn finns i entrén. Ta gärna med en vattenflaska. Det finns möjlighet att ta en kaffe-/tepaus. Frikort för sjukvård gäller.

Kontakta oss för mer information eller via 1177

Hitta hit och kontakt

Post- och besöksadress:

Enhagsvägen 16
187 40 Täby

Reception:

+46 8-630 83 50

Vi som jobbar här

Anki Näsström

Leg. Logoped

Helena Melin

Leg. fysioterapeut, MSc Specialiserad fysioterapeut inom smärta och smärtrehabilitering

Karin Varcoe Orhem

Leg.fysioterapeut, MSc Specialiserad fysioterapeut inom neurologi

Katja Lundqvist

Leg. fysioterapeut, MSc Specialiserad fysioterapeut inom ortopedi

Lovisa Larsson

Leg. Fysioterapeut Dagrehab Rehabcenter

Monica Hellron

Leg. fysioterapeut, MSc Specialiserad fysioterapeut inom neurologi

Therese Ovemark

Leg. Arbetsterapeut, Avdelningschef Rehabcenter

På uppdrag av region Stockholm logotyp